Grootmeester Peter Sanders is verschillende malen geprezen door toonaangevende Martial Arts organisaties in de wereld.
Onder andere door:
- Taekwon-do Hall of Fame (Voor de kwalitatieve verspreiding van de sport)
- Preservator of the Martial Heritage (Behouder van het Martial Arts erfgoed)
- Exceptional Disseminator of the Arts (Uitzonderlijk verspreider van de Martial Arts)
- Korean Changing of the guards Korea. (Eerste niet Koreaan ooit die de uitzonderlijke eer te beurt viel om de wisseling van de wacht te doen in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea)
In de Pers:
- Het Eindhovens Dagblad
Taekwondo-topper Peter Sanders uit Eindhoven is wereldwijd één van de 40 met negende dan
EINDHOVEN – Peter Sanders uit Eindhoven is een grootheid in de internationale taekwondo-wereld. Hij ziet zijn sport als middel om kinderen iets bij te brengen. ,,Ouders die tegen hun kind zeggen dat het een loser is, zouden bestraft moeten worden.”
,,Je moet het even voordoen”, zegt zijn vrouw Hetty. Goed idee, vindt Peter Sanders ook. Hij was aan het vertellen dat je in een seconde veel kunt uitrichten. Stel bijvoorbeeld, er staat iemand met een pistool voor je neus. Dan is een seconde een zee van tijd als je zo snel bent als Sanders zelf. Hij laat het zien, in de huiskamer van zijn woning in Eindhoven.
Hetty gaat zogenaamd dreigend voor hem staan, niet met een pistool maar met een pen in haar hand. Voordat ze het weet, slaat haar man de pen met kracht weg. Hij vliegt door de kamer. De aanvalster in een flits onschadelijk gemaakt, sneller dan het ongeoefende oog kan volgen. ,,Ik ken niemand die zo snel is als Peter. Zo lang als ik met hem getrouwd ben, bijna veertig jaar, doet hij elke avond zijn oefeningen. Elke avond”, vertelt Hetty.
Jarenlange toewijding
Peter Sanders (60) is grootmeester taekwondo en is ook bedreven in de verwante Koreaanse vechtsporten hapkido (achtste dan) en teukgong moosool (zevende dan). Twee maanden geleden werd hij in Zuid-Korea gepromoveerd tot de negende dan taekwondo, het hoogst haalbare. Wereldwijd zijn er ongeveer veertig mensen die hetzelfde niveau hebben behaald.
Sanders klom op door jarenlang toegewijd trainen en wedstrijden, begonnen in 1967 nadat hij van een paar jongetjes een pak slaag kreeg. ,,Achteraf moet ik ze dankbaar zijn. Zonder hun was ik nooit geweest waar ik nu ben.”
Luisteren en kijken naar Peter Sanders is van de ene verbazing in de andere vallen. Dat hij een grootheid is in de internationale taekwondo-wereld zal hij zelf niet zeggen, die conclusie dringt zich op door de verhalen die hij vertelt. Soms zit het in een terloops uitgesproken zinnetje. ,,Met generaal Choi had ik een prettige relatie opgebouwd. We hebben veel getraind samen.” Generaal Choi (1918 – 2002) is een Zuid-Koreaanse generaal die wordt gezien als grondlegger van taekwondo, de man die de sport bedacht. Niet iedereen trainde met de generaal.
Vergaderen via Skype
Nog zo’n zinnetje van Sanders: ,,Ik ben vice-voorzitter van de internationale taekwondo-federatie.” Of: ,,Ik ben voorzitter van alle meesters van de wereld.” Dat blijkt met zich mee te brengen dat Sanders vanuit zijn Eindhovense huiskamer één keer per maand via skype vergadert met collega’s uit Japan, Korea, De Verenigde Staten, Argentinië, Engeland, Servië en Canada tegelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld over promotie van taekwondo-lessen en de kosten van examens: dat die in de armere landen wel gehalveerd zouden kunnen worden.
In dezelfde functie neemt hij examens af van taekwondoka’s wereldwijd. Pas nog beoordeelde hij leerlingen in Maleisië, waar dan camera’s worden opgesteld zodat de grootmeester achter zijn computer in Eindhoven alles kan zien wat hij moet zien. ,,In Maleisië deden ze breektesten; in één keer zes planken door midden slaan. Ik zie negen van de tien keer al meteen of het gaat lukken, door de manier van aanlopen, de ademhaling, de manier van kijken, de zelfverzekerdheid die iemand uitstraalt.”
Als Koreaanse Generaal voerde Peter de wisseling van de wacht uit in de hoofdstad Seoul. Een geweldige eer als eerste niet Koreaan in de Koreaanse geschiedenis
Voor de foto bij dit verhaal trekt Sanders op verzoek zijn taekwondo-pak aan en gaat hij geduldig buiten in de tuin zitten, zonder om de ijzige kou te geven. Bij het omkleden is zijn rug zichtbaar, volledig getatoeëerd met onder meer de namen van zijn dochters Linda en Tamara, in Koreaanse schrift. Linda zette de tattoos. Zij ontleent haar eigen faam aan de tatoeage van de Nederlandse leeuw op de rug van voetballer Memphis Depay, gezet in haar Eindhovense zaak.
Op een kuit staat bij Sanders ‘Han Ban Do’, wat staat voor het streven naar een verenigd Noord- en Zuid-Korea, een wensdroom. In Zuid-Korea werd hij een paar jaar geleden op een bijzondere manier geëerd. Hij kreeg een rol bij de dagelijkse wisseling van de wacht bij het Deoksugung Paleis in Seoul. Dit vanwege zijn aandeel in het verspreiden van taekwondo over de wereld. Volledig in uniform deed Sanders mee aan de ceremonie, voor de gelegenheid voorzien van een aanplakbaard, want hij speelde de rol van een generaal en in Zuid-Korea hebben generaals dat. Een baard.
In Kroatië gaf de Eindhovenaar taekwondo-les aan leden van een arrestatieteam. Ze deden dagenlang alle oefeningen met bivakmutsen op, want hun gezicht mocht onder geen beding bekend worden. Ze transpireerden zich ongans.
Sanders is de vriendelijkheid zelve maar als hij ‘special forces martial art’ training geeft, voor oorlogssituaties, gaat het er hard aan toe. ,,Hakken en zagen”, noemt hij dat.
In Monterrey, Mexico, trainde Sanders zo de plaatselijke politie, in Hongarije de luchtmacht, maar ook dichter bij huis geeft hij les en niet alleen in taekwondo. Bij Werkplein Mercado in Eindhoven verzorgde Sanders een cursus ‘omgaan met agressie.’ Eindhovense Stadswachten leerde hij situaties inschatten en naar hun hand zetten. Een praktische tip voor elk lastig gesprek op straat: zeg tegen je gesprekspartner zoiets als ‘zet even een stap naar links anders rijden ze je voor je klep.’ ,,Op het moment dat iemand jou dan volgt, accepteert hij psychologisch dat jij de leiding neemt. Dat is in je voordeel.”
De lessen die Sanders buiten taekwondo om geeft, hangen samen met zijn beroepsleven als mede-eigenaar van beveiligingsbedrijf Security Professionals, met tweehonderd man personeel en klanten als Fontys, het Amsterdams Medisch Centrum, de Automotive Campus in Helmond of het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verrassing: als beveiliger trok Sanders een jaar of vijftien geleden op met een groot aantal artiesten. ,,Ik ging mee naar optredens. Ze hadden me er graag bij. Ik zie er normaal uit, ben niet een gespierde kleerkast.”
Als leraar ben je in de basis veel belangrijker dan je denkt. Je kunt kinderen vormen, ze doen je na, het zijn kopieermachines.
Maar lesgeven dus. Zijn eigen Eindhovense sportschool verkocht Sanders, nu staat hij met zijn vrouw Hetty nog twee keer per week oefeningen voor te doen en mee te draaien met kinderen bij Sports Up in Eindhoven. Hij kan er lang en bevlogen over praten. Dan gaat het ineens over twee Eindhovense meisjes die heel erg gepest werden. Tegen een van de twee werd gezegd: ,,Maak jezelf maar van kant.” Door taekwondo veranderde ze, ,,van muurbloempje in een ontzettend zelfverzekerde vrouw.” Het andere meisje kwam uit een gezin met problemen, trainde tot aan de zwarte band en ,,heeft heel het gezin mee omhoog getrokken.”
Waarmee we bij de kern van Sanders’ sportbeleving zijn aangekomen. ,,Ik zie vechtsporten als een middel om mensen iets te leren. Ik voel me ook niet meer dan een leraar op school. Sommige taekwondo-grootmeesters willen vereerd worden als Onze-Lieve-Heer. Ik wil die grootmeesters terugtrekken op aarde en zie het als een privilege dat kinderen me vertrouwen geven. Als leraar ben je in de basis veel belangrijker dan je denkt. Je kunt kinderen vormen, ze doen je na, het zijn kopieermachines. Het zou mooi zijn als er een warme deken over Nederland zou komen te liggen van sportscholen met de juiste intenties die kinderen vooruit helpen. Ik heb het hier wel eens over gehad in de Tweede Kamer, met Kamerlid Van Nispen van de SP. Hij was enthousiast en zou erop terugkomen. Nooit meer iets van gehoord. Dat is de politiek hè. Als ik politicus zou zijn, zou ik meteen de dienstplicht in Nederland weer in willen voeren om jongeren houvast te geven. En er zou een straf moeten komen voor ouders die tegen hun kinderen zeggen dat ze een loser zijn.”+
De naam Nedim Hodzic valt. Nedim Hodzic was een jongetje dat dertig jaar geleden kwam kijken bij de taekwondo-lessen van Sanders. Een verlegen mannetje, hij zei niet veel, zag er wat onverzorgd uit en bleek uit Bosnië te komen. Sanders sprak hem aan, kocht een taekwondo-pakje voor hem en zie: Nedim Hodzic is zelfs Nederlands en Europees kampioen geworden.
Peter Sanders werd in 2018 opgenomen in de Taekwondo Hall of Fame vanwege zijn stimulerende omgang met leerlingen. ,,Je kunt lachende kinderen meer bijbrengen dan huilende”, is daarbij zijn uitgangspunt. ,,Ik was pas nog in Wales om les te geven aan honderd kinderen. We hebben zoveel plezier gehad. Ik laat ze vaak een groot kussengevecht doen. Als dat is afgelopen, wijs ik de winnaars aan; altijd dat net iets te dikke kind dat wordt gepest of niet goed kan meekomen. Als je dan die gezichten ziet. De winnaar zelf groeit enorm en de rest kijkt ineens heel anders tegen dat kind aan. Je ziet dat er een vonkje is geweest. Als dat het begin kan zijn van iets…”
Argentinië
In juni volgend jaar gaat Sanders naar Argentinië, straatkinderen les geven. Hij vertelt het allemaal rustig en laat het getuigschrift zien dat hij in oktober kreeg bij de ceremonie voor het behalen van zijn negende dan. Die speelde zich af op het Zuid-Koreaanse Jeju-eiland. Een eervolle plechtigheid.
In hetzelfde Zuid-Korea trainde hij de Presidentiële Garde van het Blauwe Huis, de residentie van president Moon Jae-in. Hij leerde ze een pistool afpakken, op de manier die hij demonstreerde met zijn vrouw Hetty. In Korea deed Sanders het ook voor en stond hij dus tegenover leden van de Presidentiële Garde. Ze moesten ‘pang’ roepen zodra ze Sanders de kleinste beweging zagen maken. Dan zouden ze hem te snel af zijn, maar ze kwamen er niet aan toe. ,,Het is nog nooit iemand gelukt.”